donderdag 30 september 2010

16 Limburgers naar Ameland

Het begon met het idee om een keer met Limburgse vogelaars naar Ameland te gaan voor een lang weekendje om daarbij het hele eiland uit te kammen. Max Berlijn nam het heft in handen en polste de interesse. Toen er animo bleek te zijn, kon men zich via e-mail opgeven. Er meldden zich zo’n 16 personen aan. Via internet was een goede en leuke slaapplaats gevonden, de Stayokay in Hollum. Weliswaar wat kleine kamers, maar toch een mooie locatie vlak bij de vuurtoren aan de westkant van het eiland.

Op vrijdag 24-9 om 9.30 uur kwamen we samen bij de veerboot in Holwerd om naar Ameland over te steken. Tijdens de overtocht werd natuurlijk boven op het dek gestaan en daar al uitgekeken naar leuke soorten. Net voordat de boot vertrok kwam er al een Slechtvalk overvliegen. Goed begin van de trip. Hoewel er een weekend met slecht weer was voorspeld, viel dit uiteindelijk mee op een enkele fikse bui na. Op het eiland zijn we gedurende 3 dagen in groepjes ieder een eigen kant opgegaan om zo de kans te vergroten om meer te zien.

Deze eerste dag begon schijnbaar rustig, maar leverde toch de opmerkelijke waarneming van een groep van 21 IJsgorzen en 39 Sneeuwgorzen. Verder werd er door Max Berlijn een Gestreepte Strandloper gevonden op het strand.

Op de 2de dag waren we al vroeg op om zeetrek te gaan zien. Ondanks de veelbelovende wind was er weinig doortrek. Desondanks zagen we nog wel een Kleine Jager en een paar Jan van Genten. Een Sperwergrasmus werd gevonden in het Hollumerbos, niet zo ver weg van onze slaapplaats. Deze werd jammer genoeg maar door 3 mensen gezien. Op deze plek ontdekte Jeroen Nagtegaal later op de dag ook nog een Kleine Vliegenvanger. De volgende dag zou deze daar nog gevangen worden door de plaatselijke ringers. Daarmee had Rob Voesten een leuke ‘handsoort’ erbij. De gebroeders Meeuwissen waren richting Hollum gereden om daar rond te kijken. Even later werd door hen een Middelste Bonte Specht doorgebeld. Onze reactie in eerste instantie: is dit een grap? Maar het leek zo serieus dat iedereen er toch naar toe reed en warempel: een heuse Mibo bij de kerk in Hollum. Deze was gevonden door Dennis Meeuwissen. Dit was een nieuwe soort voor Ameland en mogelijk ook voor Friesland?? Hilariteit en ongeloof wisselden elkaar af omdat uitgerekend Limburgers deze soort hier ontdekten. Hierdoor was het weekend al een heel eind geslaagd. Martijn Bot, een Groningse vogelaar, vond een Rosse Franjepoot. Deze was heel mooi te zien en kon ook nog uitstekend gefotografeerd worden.


Op de laatste dag bleek dat er ’s nachts zeer goede trek was geweest. Overal was van alles binnen gevallen. Er werden grote groepen Kepen gezien, maar ook heel veel Zanglijsters en een paar Koperwieken. Dit voorspelde veel goeds en na het ontbijt ging iedereen met volle moed er weer flink tegen aan. Deze zondag werden op de begraafplaats van Nes Bladkoningen opgemerkt. Deze waren nogal lastig terug te vinden, want ze waren behoorlijk vliegerig. Maar een paar keer konden we ze toch goed bekijken en soms ook horen. De laatste uurtjes werden aan de oostkant van het eiland doorgebracht Daar werd meteen al een Draaihals gemeld, die ook nog zeer mooi te zien was. Verder werd er nog een goed waarneembaar Bokje gevonden. Tijdens de boottocht terug zagen we nog een paar soorten die we op de eiland niet gezien hadden zoals een Noordse Stern en een Zwartkopmeeuw. Ook werd er nog enkele zeehonden opgemerkt waarvan 1 Grijze Zeehond.

In totaal hebben we dit weekend 144 soorten vogels waargenomen. Van dit hoge aantal had ik vooraf niet durven dromen. Al met al dus een geslaagd weekend en mogelijk volgend jaar weer een “Interception Tours “ zoals Raymond Pahlplatz het tripje noemde.

Met dank namens alle deelnemers,

Max Berlijn
Ran Schols
Henk Alards
Patrick Palmen
Patrick Lemmens
Karel Lemmens
Frank Meeuwissen
Ivo Meeuwissen
Dennis Meeuwissen
Henk Heiligers
Tom Zeegers
Nicky Hulsbosch
Rob Voesten
Jeroen Nagtegaal
Raymond Pahlplatz
Geert Lamers (tekst en foto)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten