Het was een leuk en onderhoudend weekend in de ToH: onder andere Vale Pijlen, Roze Spreeuw(en), Breedbekken en een Wilgengors werden gezien. Hieronder het complete overzicht.
Het zal bij ons allen bekend zijn, het zuidwestelijke deel van ons land is goed voor Kleine Zillies, maar de ToH doet toch ook aardig mee. Wat te denken van 43 vogels in de Westerplas op Schier op de 11e ? Bij het mooie dorpje Elp was nog steeds een Zwarte Ooievaar aanwezig. Bij Westerbroek werd op de 12e ook een vogel gezien. Langs Terschelling vlogen op zondag twee Vale Pijlen, ook vloog hier nog een Grauwe Pijl en twee Noordse Stormvogels. Bijzonder leuk was de waarneming van een Kleine Jager, ter plaatse in de Blauwe Stad bij Midwolda op de 10 en de 11e september. Langs Ameland vloog op de 12e een mooie adulte Middelste Jager met lepels. Visarenden werden nog op vele plekken gezien, bijvoorbeeld in het Ooster- en Westerschar bij Heerenveen waar het hele weekend twee vogels aanwezig waren.
Een Morinelplevier was op de 12e aanwezig op Rottumerplaat. Grauwe Franjepoten werden onder andere gezien in de Keeg, Kornwerderzand en bij Abbega. De adulte Gestreepte Strandloper was ook nog dit gehele weekend in de Keeg te vinden. Op de hvp bij Westhoek waren op 11 september één of twee Breedbekken aanwezig. Op de 12e zat er een jonge vogel in de Keeg. Op de onder water gezette akker bij de kazerne in het Lauwersmeer zaten op zaterdag 11 september veel stelten zoals onder andere 60 Kleintjes. Een plek om in de gaten te blijven houden, een Bairds op die plek zou toch heel veel van ons gelukkig maken! De melding van een juveniele Geelpootmeeuw met Zwitserse ring bij Paddepoel Groningen kan hier niet onvermeld blijven. Een juveniele Witvleugelstern liet zich op dezelfde dag fraai bekijken (en fotograferen) bij Kornwerderzand. Op zondag 12 september waren hier drie vogels aanwezig: een adulte en twee juveniele vogels. Deze lieten zich ook fraai fotograferen.
|
Witvleugelstern, 12 september Kornwerderzand (Roef Mulder) |
Een Roodkeelpieper was op 10 september kort ter plaatse in Haren. Een Duinpieper vloog op 12 september over de Duurswoudsterheide. Een Buidelmees werd op dezelfde dag en ook nog een dag later waargenomen in het Lauwersmeer, in de omgeving van de hut in het Jaap Deensgat. Bij Havelte werd op de 12e kortstondig een Draaihals gezien. In de jachthaven van Lauwersoog werd op zondag een Sperwergrasmus gezien. Op vrijdag de 10e werd de Roze Spreeuw weer gezien op Kornwerderzand. De dag daarna werd er een jonge vogel gezien bij Zurich. Zaterdagmiddag werd een jonge vogel gezien zittend op de vangrail, ongeveer 1500 m ten westen van Kornwerderzand. Stoere waarneming, met 100 km/u een Roze Spreeuw scoren! Later werd deze of een andere vogel gezien op het kampeerterrein op Kornwerderzand. Zijn hier nu twee vogels aanwezig, een vogel bij Kornwerderzand en bij Zurich? Het zou de schrijver van dit bericht niet verbazen indien dit werkelijk het geval zou zijn. Op zondag werd de (of een?) vogel weer gezien op Kornwerderzand. De klapper van het weekend was de Wilgengors die op de 12e iets meer dan een half uur werd gezien op de Boschplaat. Helaas vloog de vogel zonder aanleiding op en verdween naar het oosten. Om af te sluiten nog maar een keer de mededeling dat de IJsgorzen dit jaar vroeg zijn, de gehele periode was er een fotogenieke vogel aanwezig op Kornwerderzand. Ook op andere plekken langs de kust werden vogels gezien, op Terschelling werden op zondag zo’n 20 vogels gezien.
|
IJsgors, 12 september Kornwerderzand (Roef Mulder) |
Nog een leuke afsluiter; opvallend is de tamheid van deze (en andere) vroege IJsgorzen, mooi geïllustreerd door de fraaie foto’s die gemaakt worden. De ondersoort subcalcaratus (afkomstig uit Groenland en Canada) staat erom bekend veel tammer te zijn dan ‘onze’ IJsgorzen. Herkenning in het veld is niet echt goed mogelijk. Vangen en een paar veertjes plukken zal wel de enige manier zijn om er achter te komen of het echt om vogels uit Noord-Amerika gaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten