dinsdag 21 september 2010

Weekoverzicht 13 - 19 september

De afgelopen week stond op vogelgebied in het teken van twee belangrijke zaken: de eerste serieuze zeetrek, maar toch vooral alweer de tweede Amerikaanse zanger van 2010. Dit jaar is sowieso goed op weg om op op z'n minst ontzettend goed, zo niet legendarisch te worden (en dan moeten de beste weken nog komen!).
Langs de Wadden- en de Noordzeekust werden vanaf donderdag geweldige aantallen zeevogels gezien. Na reeds leuke aantallen Grauwe Pijlstormvogels, alsmede een Kleinste Jager tijdens de Pterodroma-Botney Cut zeetrip van maandag en dinsdag ging het bij een strakke westnoordwester als gezegd vanaf donderdag goed los. Hieronder een overzicht van de ToH-totalen, alsmede hoogste aantallen op een locatie:
Vorkstaartmeeuw - zeven vogels - twee exemplaren langs Ameland op 18 september
Grote Jager - 632 vogels (!) - 136 exemplaren langs Terschelling op 16 september
Middelste Jager - drie vogels - twee exemplaren langs Terschelling op de 16e
Kleine Jager - 167 vogels - 52 vogels langs Vlieland op 16 september
Kleinste Jager - 22 vogels - vijf exemplaren op de 17e langs Ameland
Kleinste Jager - Ameland - 18 september 2010 (M.Bot)
Grauwe Pijlstormvogel - 528 vogels - 100 exemplaren op de 16e langs Vlieland
Noordse Pijlstormvogel - vijf vogels - alle solitaire exemplaren
Noordse Stormvogel - 580 vogels - ongeveer 500 tijdens de Botney Cut op de Noordzee
Vaal Stormvogeltje - 6 vogels - twee exemplaren langs Ameland op 18 september

Maar er was meer. Op steltlopergebied was nog het een en ander te beleven. Zo zat er in de Keeg een Breedbekstrandloper op maandag en zondag, en zat er op maandag tevens een Grauwe Franjepoot en een Gestreepte Strandloper. Grauwe Franjepoten werden ook nog opgemerkt in Harlingen (maandag) en Schiermonnikoog (woensdag), en een Gestreepte Strandloper in het Bargerveen op zondag mag een mooie vondst worden genoemd. Op vrijdag zat er een Rosse Franjepoot in de haven van Lauwersoog en vloog er ook een langs Holwerd, terwijl er op zondag een exemplaar kort ter plaatse was bij Ternaard.
Rosse Franjepoot, Ternaard, 't Schoor (Marco van der Velde)
Op woensdag zat er een Strandplevier in de Ezumakeeg en op donderdag werd er een Morinelplevier gevonden in de Anjumer-Lioessenserpolder
In zowel Holwerd als Kornwerderzand werden gedurende de hele week Witvleugelsterns gezien, terwijl er uit Abbega een serieus ogende melding van een Ringsnavelmeeuw kwam (voor een beschrijving, zie http://www.lauwersmeer.com/). Op zondag werd er een Velduil gezien op Ameland, de Visarendteller bleef deze week steken op 13 exemplaren, en een melding van een Slangenarend bereikte ons vanaf het Doldersumerveld op donderdag. Er werden Draaihalzen opgemerkt in de Eemshaven, in Lauwersoog, op Vlieland en in Leeuwarden, en Sperwergrasmussen werden nog gevonden op Vlieland (minimaal vier) en Schier (vangst). Mooi was de ontdekking op donderdag van een juveniele Roodkopklauwier op Vlieland, een kleed dat in onze contreien niet alledaags en dus leerzaam is. 
Roodkopklauwier, Vlieland, 17 september (Hans ter Haar)
Een Buidelmees zat op zaterdag (nog) bij de Vlinderbalg in het Lauwersmeergebied, en juveniele Roze Spreeuwen konden nog worden bewonderd bij Kornwerderzand (hele week) en op Vlieland (zaterdag). De in de ToH nog altijd schaarse Raaf werd gezien op het Fochteloerveen op maandag en op de Duurswoudsterheide op woensdag (twee). Er werden tevens minimaal vijf Ortolanen gezien, waarvan twee op Vlieland, twee bij elkaar op Terschelling en een langsvlieger bij Lauwersoog. Een Duinpieper vloog op maandag langs de Eemshaven, terwijl de eerste Bladkoning van dit najaar op maandag in de netten hing op Schiermonnikoog.
Allemaal leuk en aardig, natuurlijk, maar al het bovengenoemde stond in de schaduw van de absolute vogel van de week (en van het najaar, en van het jaar??), de Noordse Waterlijster van Vlieland. Het verhaal achter de vogel is hieronder reeds te vinden, dus om het af te leren hier slechts nog een plaatje.
Noordse Waterlijster, Vlieland, 18 september 2010 (Arnold Meijer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten