donderdag 16 september 2010

Pre-deception Tour 2010; 1-5 september 2010

Gezien het feit dat de huidige student volgens sommigen niets te doen heeft en eeuwig vakantie (lijkt te) viert (en) leek het Tjeerd Burger en mij een goed plan om in onze laatste week van de zomervakantie nog maar eens even goed te genieten van de vrije dagen. Bovendien was de trek stilletjes aan begonnen en was het nog erg goed weer. Deze omstandigheden maakten dat we onze keus al snel hadden gemaakt: het zou een eiland gaan worden maar welke?? Goede soorten en vrienden op andere eilanden deden ons lang twijfelen maar we kozen uiteindelijk voor Vlieland wat niet de minste keus was zoals later zou blijken!

Op woensdag kwamen we in de loop van de dag tot de conclusie dat het eiland goed vol zat met zangvogels zoals Gekraagde Roodstaarten, Bonte Vliegenvangers en onze eerste Kramsvogel maar iets anders dan dat was er nog niet uit te halen. We hebben nog gezocht naar eerder gemelde Grauwe Klauwieren en een Morinel maar die konden we beide niet vinden. ’s Middags de dag afgesloten door steltjes te kijken bij het Posthuiswad en niet verder gekomen dan een mogelijke Breedbek… (tsja, te ver en achter een flinke rand en later zomaar spoorloos verdwenen…)


Donderdag begon goed meenden we met een noordwestelijke windje met kracht 4 maar leverde slechts 3 Kleine Jagers op. Dan maar de bosjes in! Bij de waterzuivering vonden we in een aardige flock een Fluiter en een eerste Draaihals. Op weg richting het westen van het eiland ontdekten we een eerstejaars Grauwe Klauwier in de bramen tegenover het Posthuis. Bosjes checken in de Meeuwenvallei leverde onze eerste Sperwergrasmus op. Nadat Willem 3x ‘Sperwergrasmus!’ riep kreeg Tjeerd eindelijk door dat ik toch geen grapje maakte, voor ons beide een nieuwe NL-soort! Onze weg vervolgend kwamen we op het pad dat van de Kazerne naar de Vliehors loopt wederom een eerstejaars Grauwe Klauwier tegen. Terwijl we naar de vogel kijken zien we daar opeens recht ‘onder’ in hetzelfde bosje een Sperwergrasmus rond stuiteren! Al snel gevolgd door een tweede exemplaar die speels achter de eerste aanvloog!!! Willem besloot foto’s van de vogels te maken terwijl Tjeerd op den duur verder langs het pad liep wat resulteerde in een opvliegende Draaihals. Aan het eind van het pad kwamen we wederom een Sperwergrasmus tegen in een klein duinvalleitje. Zo doe je er jaren over om deze soort (in NL) te zien en zo zie je er 4 op één dag!!


Vrijdag gingen we de gehele oostpunt afzoeken in de hoop op nog meer leuks, hier waren we nog helemaal niet geweest deze dagen. Een uitgebreide zoektocht leverde hier 2 Sperwergrasmussen op wat ons al op 6 verschillende individuen deze dagen bracht! Tussen de middag kwam Daniël over van Terschelling die daar een projectweek had van school en moest Tjeerd juist weer terug naar vastewal voor een weekendje met zijn studentenvereniging. Tjeerd vond het prima dat Daniël nu op dit eiland kwam als hij maar geen zeldzaamheden zou vinden… Die Tjeerd…

Besloten werd om weer richting het westen te gaan waar de Grauwe Klauwier van het Posthuis nog aanwezig was. Een stop bij de eerste Sperwergras van de vorige dag leverde dit keer een Draaihals op. Gedreven en vol goede moed gingen we door naar de gisteren zo succesvolle plek. Hier zagen we een Draaihals en een Sperwergrasmus, Daniël wist van beide soorten zelfs 2ex te zien!

De verwachtingen voor zaterdag waren hoog gespannen. We hadden wederom een kraakheldere nacht gehad met wind uit oostelijke richting en als het op Texel kon (Grauwe Fitis) dan zou het op Vlieland toch zeker (en veel beter, toch?) moeten kunnen! Een bezoek aan de oostpunt leverde weer twee Sperwergrasmussen op waarvan een zeer vaal beest die ik zeker nog niet had gezien dezer dagen, blijkbaar een nieuwe vogel en het 7e verschillende individu! Fietsend richting de andere kant van het eiland leverde een overvliegende Kleine Barmsijs op. Aangekomen bij de Kazerne zagen we samen met wat andere zangvogels zomaar een Draaihals op de bestrating scharrelen, ook wel een typisch plekje hoor! Beide Grauwe Klauwieren zaten nog op hun stek en konden dus weer op de daglijst. Daniël besloot een (in mijn ogen kansloos) stuk te checken met een Draaihals als opbrengst. (hm, dus tóch…) Een stuk verderop langs het pad naar de Vliehors viel mij een druk foeragerende phyllo op. De vogel was groenig van de bovenkant, licht van de onderkant, had een flinke wenkbrauwstreep en ik meende zelfs een vleugelstreepje te zien! Omdat de vogel nogal skulky was en een zeer druk foerageergedrag had was ik nog niet helemaal zeker van dat vleugelstreepje. Op hetzelfde moment banjert Daniël als God himself door de duindoorns alsof ze hem niets doen, hij loopt een klein duin op, zet zijn kijker op de eerste beste vogel die hij ziet en roept: ‘GRAUWE FITIS!!’. Hij had de soort een paar jaar eerder al op Vlieland gezien en wist hem dus prima te herkennen, na het missen van de soort in Polen deze zomer was dit voor mij een nieuwe lifer! De vogel maakte alsmaar hetzelfde foerageerrondje door de duinvallei en kwam soms op slechts enkele meters afstand van ons langs! Na het piepen (Tjeerd gebeld met de boodschap: ‘Komt ie!’ waar hij overigens niet héél erg blij mee was…) en documenteren van de vogel besloot deze direct na zonsondergang dat het mooi geweest was, dook een struikje in en kwam er nooit meer uit. Althans, vandaag in ieder geval niet. Verder hier nog een Sperwergrasmus en een mooie man Blauwe Kiekendief boven de Vliehors.



Zondag zou dan toch echt de laatste dag worden. Ook vannacht was weer kraakhelder en de wind kwam nog steeds uit het oosten dus was een bezoek op de oostpunt (voor het zoeken naar mogelijke nieuwe aanvoer) vanzelfsprekend. Tegen alle verwachtingen in kwamen we hier vandaag niet verder dan 4 Tapuiten…! Ook al waren we al flink verwend, we hadden hier toch wel iets (meer) verwacht. Tussen de middag bezochten we het ringstation in de hoop dat zij een Draaihals of Sperwergras zouden vangen en, inderdaad! Al snel kwam er een Sperwergrasmus uit één van de zakjes. Voor de ringers niet erg interessant omdat het een terugvangst was maar voor ons des te gaver! Nu konden we de soort eens even dichtbij bekijken en fotograferen. De ringers vertelden ons dat ze dit seizoen al 19 Sperwergrasmussen hadden geringd, op deze baan alleen al!!!!!! Voor ons betekende deze vogel het 8e verschillende individu van de week. Over zee kijken leverde nog een aantal Kleine Jagers en enkele zangertjes op die recht uit zee kwamen zetten om vervolgens in het helmgras in te vallen. Verplicht nummertje was natuurlijk ook het pad van de Kazerne naar de Vliehors loopt geworden. Tegen alle verwachtingen in vond Daniël de Grauwe Fitis terug, in hetzelfde stuk als waar we hem gisteren hadden ontdekt. Het licht was erg fraai en zo kon Daniël zijn fotografeerkunsten tonen en de vogel fraai platen.


Na een hoop ellende met boten, treinen en hippies die zonodig massaal (met ruim 5000 man) naar een festival op Vlieland moesten zijn we zondagavond of nacht eigenlijk gestrand in het o zo pittoreske Leeuwarden. Hier zijn we bij een student belandt bij wie we wel in de keuken mochten slapen. Maandagochtend pas weer terug naar huis met de eerste colleges van het jaar aansluitend… Voor het uitgebreide verhaal hierachter: ask us during  1 of the DT weekends!

Hoe dan ook, we waren extreem blij met onze opbrengst van de afgelopen dagen en we kregen naarmate de dagen verstreken door dat we het beter deden dan menig Deception Tour weekend… Zouden de komende (DT)weekenden nóg beter gaan worden dan wat wij met z’n drieën begin september hadden weten te produceren…? We gaan het zien!


Willem Wind, Tjeerd Burger, Daniël Paalvast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten