donderdag 4 november 2010

Weekoverzicht: 26 oktober - 1 november

In dit overzicht wederom niet de meldingen van Pestvogels, Ruigpootbuizerden, Fraters, IJsgorzen en ga zo maar door. Niet dat dit niet de krenten in de pap zijn maar wij zijn bang dat we tussen al die ‘normalere’ krenten de echte krenten niet meer terug te vinden zijn.


Voor we beginnen met dit overzicht gaan we even terug naar het overzicht van vorige week. Hier bleek een reeks waarnemingen gedaan op en vanaf Rottumerplaat en –oog tot groot verdriet van de waarnemers niet te zijn opgenomen in het overzicht. Daarom hier alsnog het indrukwekkende lijstje: Pestvogel (min. 8), Noordse Goudvink (4man 1vrouw), twee Ransuilen bij het huis, twee Velduilen. De 2de Zwarte Zeekoet voor Groningen (was ongeveer een minuut uitstekend te volgen vanaf de noordwest-punt van het eiland). De vogel vloog naar west. Vier Kleine Alken, een adulte Middelste Jager (zowel op Plaat als op Oog), twee Vorkstaartmeeuwen, een Taigaboomkruiper, twee Ruigpootbuizerden en een Parelduiker tp net ten zuidoosten van het eiland. Dit alles op Plaat. Op Oog naast de al eerder vermelde Braamsluiper nog drie langsvliegende Rosse franjepoten, een langsvliegende IJsduiker en twee Vorkstaartmeeuwen.

Taigboomkruiper, Rottumerplaat. Foto Maarten Kaales
Goed, nu het overzicht van deze week. Spektakel van de bovenste plank, geniet ervan!

Op dinsdag 26 oktober werd een nieuwe soort voor de provincie Friesland ontdekt. Een Rode Rotslijster verbleef die dag in de omgeving van Buren-Klein Vaarwater op het eiland Ameland. Dit is het eerste najaarsgeval voor Nederland. Een Bruine Boszanger werd gevangen in het Groene Glop op Schiermonnikoog en op dit eiland was de Woestijntapuit ook nog steeds aanwezig. Een Bladkoning vermaakte zich op deze dag in Klein Zwitserland op Schiermonnikoog. Een Kleine Alk verbleef in een klein slootje bij Formerum op het eiland Terschelling. We gaan niet alle Pestvogels die in de ToH gezien werden opnoemen maar de 200+ in de haven van Terschelling kunnen we niet onvermeld laten. In Bomenland op Vlieland was een Dwerggors kort ter plaatse.

Op woensdag 27 oktober verbleven twee Pallas Boszangers in het bos bij het boswachtershuis in het dorp Vlieland op het eiland Vlieland. De Woestijntapuit zat nog steeds op zijn vaste stekkie op Schier en op dit eiland werd ook een Blonde/Bonte Tapuit kort gezien. Helaas was deze vogel niet terug te vinden… Bij Buitenpost werd een Velduil gezien, deze vogel was druk aan het jagen in de polder. Een zoekactie naar de Rode Rotslijster leverde niets op, wel werd hier nog een Siberische Tjiftjaf gezien.

Taigaboomkruiper, Schiermonnikoog. Foto Martijn Renders
Op donderdag 28 oktober waren de twee Pallas Boszangers nog steeds aanwezig op Vlieland, ook werden hier twee Taigaboomkruipers gezien. Op Schier waren ook twee Taiga’s te vinden en ook de Woestijntapuit was nog aanwezig.

Vrijdag 29 oktober zaten er drie Pallas Boszangers en 1 Taigaboomkruiper op Vlieland. Tot grote vreugde van menigeen werd de Waterspreeuw van het eiland Terschelling terug gevonden. Niet in Friesland zoals wij dachten maar op het eiland zelf en wel in het Van Van Hunenplak, langs het fietspad vanaf Bessenschuur naar West-Terschelling. In Formerum (ook op Terschelling) werd nog een Taigaboomkruiper gezien. Op Schier bleef de Woestijntapuit het eiland trouw en naast een Taigaboomkruiper werd er nog een Pallas gezien bij de Westerplas. Een Grote Pieper werd gezien bij het Baloƫrveld, ook vlogen hier vier Kraanvogels over. Een Vorkstaartmeeuw, een Vaal Stormvogeltje en een IJsduiker vlogen op deze dag nog langs Ameland.

En toen werd het zaterdag 30 oktober. Op Vlieland waren in totaal drie Pallas Boszangers aanwezig en de Waterspreeuw was nog op Terschelling aanwezig. Bij de Westerplas op Schier werd een Dwerggors gezien en verder werden op dat eiland nog een Siberische Tjiftjaf, twee Taigaboomkruipers en een Pallas Boszanger gezien.

Zondag de 31e oktober werd de Waterspreeuw van Terschelling daar nog steeds gezien. Op Schier zaten naast twee Taigaboomkruipers ook twee Sib Tjiffen. Van deze vogels werd het geluid goed opgenomen. In het dorp was een Bladkoning te vinden. Leuk was de groep van 22 Witkopstaartmezen in het Bargerveen. Niet dat die ‘soort’ niet overal en nergens werden gezien in de ToH tijdens deze periode maar 22 en dan in het Bargerveen… dat is toch het melden waard lijkt ons.

Maandag 1 november was de Waterspreeuw nog op Skylge te vingen en was een Siberische Tjiftjaf op Vlieland te vinden. Een late Fitis werd gevangen en van een ring voorzien op Schier. Een adulte Kleine Burgemeester werd gezien in de Eemshaven bij de telpost.

Als extra nog een foto van de Jan van Gent die te vinden was in het Lauwersmeer. Deze vogel zat op het weiland voor de SBB schuur. De foto is gemaakt door Pel van Hattum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten