dinsdag 9 november 2010

Weekoverzicht 2 - 9 november

Met de intocht vanuit het zuiden alweer voor de deur, is de intocht vanuit het noorden en oosten nog steeds in volle gang. Pestvogels, Witkopstaartmezen, Ruigpootbuizerds en Barmsijzen: niemand kijkt er meer echt van op. Om te voorkomen dat dit overzicht een tocht wordt van de ene Ruigpootbuizerd naar de andere groep Pestvogels, laten we die soorten maar even weg. Wat gebeurde er verder?
Op dinsdag vloog er een Europese Kanarie over de Kardingebult in Groningen, en werden er twee Siberische Tjiftjaffen geringd in de Groene Glop op Schiermonnikoog. Deze ondersoort kan tegenwoordig toch moeilijk meer zeldzaam worden genoemd... Woensdag bracht twee Papegaaiduikers alsmede een Vorkstaartmeeuw langs Terschelling, terwijl bij Paessens Buitendijks het eerste groepje van drie Witbuikrotganzen opdook. Donderdag leverde een Bladkoning op op Terschelling, en werd er een Velduil gezien bij Zweeloo. Op vrijdag werden er twee Velduilen gezien bij Paessens, zat er een "Sibtjif" en een Rosse Franjepoot op Rottumerplaat en bood Schier nog steeds onderdak aan zowel een Zwarte Rotgans als een adulte Dwerggans.
Zaterdag werd Vlieland geteisterd door een Zwarte Rotgans, een Grauwe Pijlstormvogel, twee Vaal Stormvogeltjes en een (te) laat gemelde Waterspreeuw, en sloeg Schiermonnikoog keihard terug met onder andere een Pallas' Boszanger, twee Bladkoningen, een Taigaboomkruiper en een Siberische Tjiftjaf!
Pallas' Boszanger, Schiermonnikoog, 6 november (David Hoekstra)
Verder werd vandaag nog een Velduil gezien bij Holwerd, vloog er een groep Kraanvogels over Groningen, zat er een Taigaboomkruiper in Assen en vlogen er Raven over Bakkeveen en de Duurswoudsterheide.
Op zondag leverde Ameland een Rosse Franjepoot en een Russische Kauw op, zat er een Velduil bij Breezanddijk en in de Eemshaven, zaten er een Roodhalsgans alsmede twee Sneeuwganzen en een Taigaboomkruiper in de Lauwersmeer, bracht Rottumerplaat een Pallas Boszanger, een Siberische Tjiftjaf, een Rosse Franjepoot en een Witbuikrotgans voort, vloog er een late Zwarte Wouw over Terschelling, zat er een Siberische Tjiftjaf bij Stavoren en kwam Vlieland met een Pallas' Boszanger en een Taigaboomkruiper. De opmerkelijkste waarnemingen kwamen echter uit Drenthe, want daar werd er een juveniele Jan-van-Gent opgeraapt bij Diependal, zat er een Sneeuwgors op een akker bij Hoogeveen en werd er als klap op de vuurpijl een Middelste Bonte Specht ontdekt bij Oosterhesselen! Dachten we dat de eerst volgende vogel wel in Groningen zou opduiken, inmiddels hebben we er een in zowel Friesland als Drenthe en staat voor Groningen de teller dit millenium nog op nul.
Op maandag vlogen er niet minder dan 5 Rosse Franjepoten langs Terschelling en werd er in een ontoegankelijke vaargeul achter de Keeg een adulte man Ringsnaveleend gezien.
Russische kauw, Ameland, 7 november 2010 (M.Bot)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten