donderdag 25 november 2010

Weekoverzicht: 18 - 24 november

Vooraf is het misschien leuk om even kort stil te staan bij hét fenomeen van het afgelopen weekend: de IJsgorzen-influx. Op een koude, grijze en natte zaterdag bleken ineens niet eerder vertoonde aantallen IJsgorzen de akkers van de Waddenkust te bevolken. In de Emmapolder zat een groep van ruim 100 vogels (Andre Boven), terwijl op hetzelfde moment een groep van ruim 300 exemplaren in de Bantpolder huisde (Martijn Bot). Geenthousiasmeerd door deze spectaculaire aantallen leverde een zoektocht door Rik Winters niet minder dan 770 vogels op, waaronder een groep van 350 vogels bij Uithuizen. Bovendien vlogen er nog eens 116 vogels langs de Eemshaven, wat het weekend-totaal bracht op een duizelingwekkende 1300. Voor zover ik weet een dergelijke influx niet eerder geregistreerd in de ToH, en ik ben dan ook benieuwd hoe/of de aantallen zich de komende weken zullen ontwikkelen.

Gedeelte van de groep IJsgorzen van de Bantpolder. Allen op deze foto staan al zo'n 100 vogels.
Wat gebeurde er verder in het staartje van het najaar / het begin van de winter? Op donderdag zat er een Sneeuwgans bij Akkrum en bleek de Kuifaalscholver nog aanwezig in de jachthaven van Vlieland (hij zou daar overigens de hele week blijven). Op vrijdag zat er een Rosse Franjepoot op Terschelling, verscheen er eenlate/laatste Bladkoning bij de vogelhut in Piaam en zat er weer of nog steeds een Siberische Tjiftjaf bij Stavoren.
Op zaterdag werd er een Roodhalsgans gezien in de Banckspolder op Schier, zat er een Velduil bij Noordpolderzijl en zat er een Sneeuwgans tussen de Brandganzen in de Keeg. Zondag was goed voor een Grote Pieper op Vlieland en bij de Leijen, een Zwarte Rotgans op Terschelling en Schier, zat er een Velduil bij Sexbierum en vlogen negen Kraanvogels over Assen.

Koereigers, Oosterschar, Heerenveen, 22 november (Dirk Hiemstra)
Op maandag werd er een mooie juveniele Grote Burgemeester ontdekt bij Westhoek, en zat er een Zeearend in de Westerbroekstremadepolder. Verder waren twee Koereigers bij Heerenveen een erg leuke ontdekking, kon een tamme Kraanvogel worden bewonderd bij Rottevalle, zat er een Dwerggans in het Hunzedal en vloog er een Grote Pieper over de Eemshaven. Dinsdag was een stuk rustiger, met slechts een Velduil in de Carel Coenraadpolder, terwijl de woensdag een Velduil bracht bij Holwerd, alsmede een gevangen Witstuitbarmsijs op Schiermonnikoog. Er om maar te eindigen waarmee we begonnen: er werden ook nog steeds 125 IJsgorzen geteld in de Emmapolder.
Witstuitbarmsijs, Schier, 24 november (VRS Schiermonnikoog)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten