donderdag 2 december 2010

Weekoverzicht: 25 - 30 november

Hier weer het nieuwste weekoverzicht. Dat we langzaam de stille (saaie?) vogeltijd inglijden merk je aan de lengte van deze overzichten. Des te langer die zijn, des te meer leuke soorten gezien zijn. En dit overzicht is - zoals je zal merken - niet heel erg lang. Toch is er nog meer dan genoeg te beleven en ontdekken in de ToH. Het is heel simpel: je verrekijker omhangen, scoop pakken, je muts opzetten en naar buiten. Wie weet en ga je geschiedenis schrijven!

Op donderdag 25 november waren er maar liefst minimaal 150 IJsgorzen bij Nes, Dongeradeel te vinden. Ook was op deze dag in de buurt van Rottevalle nog steeds de Kraanvogel aanwezig.

Een dag later, vrijdag de 26e dus, verbleven er twee Koereigers tussen de schapen in de Oostpolder bij het Zuidlaardemeer. Een ontsnapte Oehoe met ring liet zich bekijken en fotograveren bij Zoutkamp. Zeer waarschijnlijk is dit de vogel die al eerder in het Lauwersmeergebied te bewonderen was. We gaan niet alle Fraters aanwezig in de ToH opnoemen, maar 600 (!) exemplaren in de Dollard zijn toch zeer zeker het vermelden waard.

Zaterdag 27 november werd een Zeearend in de Westerbroekstermadepolder gezien. Leuk, maar de echte show werd gestolen door een Giervalk in de kwelders bij Holwerd. Deze vogel werd kort gezien en vloog daarna weg in oostelijke richting. De waarnemers hebben ervaring met de soort en konden hybriden en andere grote valken uitsluiten. Het zou leuk zijn als deze vogel ergens in de december maand teruggevonden gaat worden.

Op zondag 28 november was de Middelste Bonte van Oosterhesselen nog aanwezig. Een Kuifaalscholver was te vinden in de Eemshaven en wel bji de steiger van Kamstra. Bijzonder was de Zwarte Mees met een Letse ring die werd gezien in Drachten.

Kuifaalscholver, Eemshaven. Foto Willem-Jan Fontijn
Maandag 29 november bracht een Rode Wouw bij Sleen en een Velduil bij de Groeve. Op Schiermonnikoog werd een Pallas Boszanger gezien in het Groene Glop.

En toen was het al weer dinsdag 30 november. 57 Kraanvogels vlogen ’s morgens vroeg over de Ruiner Aa, op deze plek werd door een andere waarnemer op hetzelfde ogenblik 70 vogels gezien. Twee Zeearenden kwamen het Lauwersmeer binnenvliegen vanaf zee. Of dit de normale vogels zijn is tot op heden nog niet duidelijk. Een bijzonder late Beflijster was op deze dag te vinden in Bedum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten