donderdag 23 december 2010

Weekoverzicht 16-22 december

Het jaar loopt ten einde, en als er niet heel snel iets verrassends gebeurt, dreigt het ToH-vogeljaar een beetje als een nachtkaars uit te gaan... De weekoverzichten worden steeds korter en steeds voorspelbaarder. Toch blijven we jullie trouw bedienen, laten we jullie niet in de kou staan en gaan we niet over een nacht ijs.

We beginnen op de donderdag, de dag waarop niet minder dan 7 Velduilen werden gezien in 't Zwin nabij Elahuizen in atlasblok 15-16-22 en er een groepje Kraanvogels werd gehoord over Exloo. Gieten leverde op vrijdag ook een Velduil op, terwijl in het Roelagerbos nog steeds een leuk setje bosvogels in de vorm van een Middelste Bonte Specht, een Zwarte Specht, twee Kleine Bonte Spechten en een Kortsnavelboomkruiper te vinden bleef.

Zaterdag kreeg de niet aflatende stroom meldingen van Middelste Bonte Spechten een vervolg met een melding uit het Ketliker Skar, een gebied ten zuidoosten van Heerenveen. Verder waren de akkers rondom Kimswerd de moeite waard met meldingen van 70 IJsgorzen, een Zeearend en een Rode Wouw, zat er tevens een Rode Wouw in het Lauwersmeergebied en vlogen er 3 Kraanvogels over Ter Apel. De melding van een mogelijke Witstuitbarmsijs klonk spannend genoeg om serieus genomen te worden, maar helaas kon de vogel niet worden gefotografeerd.

IJsgors, Kimswerd, 18 december 2010 (Jacob Bosma)
Op zondag werd er nog maar eens een Middelste Bonte Specht gevonden, wederom door Mark de Vries, en ditmaal nabij het Klooster van Ter Apel. Wat is er aan de hand met deze soort in de ToH?? Erg leuk en erg fascinerend tegelijkertijd.

Middelste Bonte Specht, Ter Apel, Klooster, 19 december 2010. Bizarre en prachtige foto van de vogel fouragerend tegen de muren van het klooster! (Marnix Jonker)
Op maandag zat er een mooi mannetje IJseend net buiten de haven van Lauwersoog en zat er een Raaf bij de Slotplaats van Bakkeveen. Dinsdag en woensdag bracht helaas niets wat we niet al wisten.
IJseend, Lauwersoog-haven, 19 december (Roef Mulder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten