donderdag 9 december 2010

Weekoverzicht: 1 december - 8 december

De eerste dag van december was dit jaar weer eens een woensdag (dat werd tijd), en bracht slechts een terugvangst van een Taigaboomkruiper op Schiermonnikoog. Donderdag bracht ditjes en datjes op gebied van wintersoorten, maar niets waar een enigszins door de wol geverfde vogelaar de ruiten voor schoonkrabt. Dat kan niet gezegd worden van de vrijdag. De opmars van Middelste Bonte Spechten in de Top-of-Holland begint langzaam maar zeker een bizarre wending te nemen. Na jarenlange vruchteloze zoektochten dook deze dag alweer het derde exemplaar dit jaar in de ToH op in Oranjewoud nabij Heerenveen. Om meteen naar even op de zaken vooruit te lopen: het zou nog niet de laatste zijn. Op zondag, namelijk, kreeg ook de provincie Groningen haar deel in de vorm van een exemplaar in het Roelagebosch bij Ter Apel (de plek waar iedereen 'm verwachtte) en als klap op de vuurpijl kwam maandag het nieuws door dat Drenthe verrijkt is met een nieuw exemplaar nabij Westerbork, gevonden door dezelfde vogelaar die ook de vogel van Oosterhesselen vond (het zal niemand verbazen dat deze vogelaar luistert naar de naam Edwin).

IJseend, Lauwersoog-haven, 5 december (Rommert Cazemier)
Op zaterdag bleek de Kuifaalscholver nog aanwezig in de jachthaven van Vlieland, terwijl zich zondag wellicht het begin van een klein influxje Witbuikrotganzen begon af te tekenen met een groepje van vier vogels nabij Lioessens (deze vogels vertoefden in het gezelschap van een Zwarte Rotgans) en een solitaire vogel bij Anjum. Verder was een IJseend net buiten de haven van Lauwersoog ook de moeite van het vermelden waard. Maandag zat er een Taigarietgans in een groep Toendra's bij Beilen. Dat we vanaf nu zeer kritisch moeten gaan kijken naar alle meldingen van Taigarietganzen (ze lijken veel zeldzamer en lastiger te herkennen dan velen van ons dachten/denken) kun je onder andere lezen in op het forum van waarneming.nl (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php/topic,99209.0.html). Leuk leesvoer voor in de Kerstvakantie. Ik wil hierbij dan ook de oproep plaatsen om alle Taigarietganzen in de ToH indien mogelijk te fotograferen, op te nemen of anderszins te documenteren en de foto's op te sturen naar Rommert. Op die manier kunnen we een goed beeld krijgen van het voorkomen en de verspreiding van de soort in de ToH en kunnen we er allemaal van leren.

De dinsdag en woensdag waren gladde en witte winterdagen met weinig opwindende waarnemingen (op wat handjes vol Pestvogels, Witkopstaartmezen, leuke Rotganzen, Ruigpootbuizerds en een eenzame Velduil na).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten