zaterdag 6 november 2010

Blauwstaart op Schier! - Jorrit Vlot

Een week met een (blauw) staartje!
Dit jaar werd aan mij gevraagd of ik meewilde met een JNM-Kamp naar Schier. Ik was nog geen lid van de JNM (inmiddels wel natuurlijk!), maar vond het wel erg leuk om een weekje te vogelen op een Waddeneiland. We vertrokken zondag 24-10 veel te laat uit Utrecht zodat we bijna de boot mistte in Lauwersoog. Eenmaal op Schier was de eerste missie om op zoek te gaan naar de Siberische Boompieper die de 23e nog gemeld was. Wel werd eerst even snel de Woestijntapuit binnengekopt, leuk begin!

Het zoeken leverde helaas geen Siberische Boompieper, maar wel iets anders onverwachts! Tijdens het zoeken zag ik in m’n ooghoek een vrij grote vogel (voor bos-begrippen) naar beneden storten. Na kort zoeken vond ik een Kleine Alk, toch wel bizar in de bosrand!

De Kleine Alk was behoorlijk vermoeid, maar leek niks te mankeren. Nadat ie door verschillende vogelaars bekeken was hebben we hem meegenomen in de rugtas en vrijgelaten in de Jachthaven. Hier begon ie gelijk fanatiek te duiken, en was de volgende dag niet meer aanwezig (of opgegeten?).
De volgende dag stond in het teken van de leuke vogels die al op het eiland zaten. We gingen langs de Pestvogels in Klein Zwitserland en nogmaals langs de Woestijntapuit om te fotograferen.

Rond 18:00 fietsten Marijn en ik weer terug naar de Branding waar we met het hele kamp overnachtten. Tussen de Monnik en de Branding fietsten we langs de haag waar vlak voor ons een ‘roodborst met een blauwe staart’ opvloog! De eerste ingeving was direct Blauwstaart, en we sprongen van de fiets om de haag te doorzoeken.

Na een kleine minuut vond ik de vogel terug in de haag, foeragerend op de grond. Hierbij konden alle kenmerken waargenomen worden: Oranje flanken, lichte oogring, lichte keel en uiteraard een blauwe staart. Helaas vloog de vogel van ons af, en raakten we de vogel kwijt. Snel werd er rondgebeld en gepiept, zodat we met een grote groep JNM-ers konden gaan zoeken. Helaas was het al bijna donker, dus het terugvinden wilde niet lukken… Die avond overheerste natuurlijk de blijdschap, maar ook de teleurstelling omdat de anderen van het kamp de vogel niet hadden gezien. De volgende ochtend stond uiteraard in het teken van de Blauwstaart, maar helaas werd er niks meer gevonden.

De rest van de week werden er nog veel meer leuke waarnemingen gedaan! Er werden een Bruine Boszanger en een Taigaboomkruiper gevangen op de ringbaan die door een deel van de groep werd bekeken. Ook werd een Blonte Tapuit ontdekt door Sjoerd en Marijn, maar helaas kon deze niet afgemaakt worden. Verder werden Zwarte Rotgans, Dwerggans, Ruigpootbuizerds, Fraters, Bokjes, Noordse Stormvogel, diverse Kleine Alken en vele Pestvogels gezien. Ook de Woestijntapuit was elke dag te bewonderen langs de waddendijk. Het was ook de hele week leuk vogelen met grote aantallen lijsters, mezen en goudhanen.

Het weekend na het kamp (30-10 en 31-10) werd de Branding bezet door een grote delegatie vogelaars.
Dit leverde nog aardig wat leuke soorten op! Er werd een Pallas’s Boszanger gevonden door Mark de Vries in Klein Zwitserland, en een Dwerggors, gevonden door Martin Olthoff, liet zich prima bekijken nabij de Westerplas. De week werd afgesloten met 2 Siberische Tjiftjaffen in de Kobbeduinen waar zowel foto’s als geluidsopnames van konden worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten