dinsdag 17 augustus 2010

Massadip ToH

Het zal ongetwijfeld niemand zijn ontgaan: gisteren (16-8) verbleef er een Groene Bijeneter op de ringbaan van Castricum. Het betrof het derde geval voor Nederland, na vogels in 1961 (Texel) en 1998 (Terschelling).
Voor vele vogelaars in Nederland betekende dit een langverwachte en vooral langgehoopte soort (een ware "cosmic mind fucker", zoals we zo'n beest plegen te noemen) en zal de datum 16 augustus nog lange tijd in het geheugen gegrift blijven. Echter, via deze post wil ik even aandacht vragen voor de hoek waarin de klappen zijn gevallen, en dat is in dit geval voornamelijk de Top of Holland. De ruim 3 uur verblijf van de vogel bleek voor het overgrote deel van de noordelijke twitcherspopulatie net een half uurtje te kort; waarschijnlijk werden de onverwachte opklaringen en temperatuurstijging ons fataal. Voor zover wij hebben kunnen inschatten zijn alleen de ware opportunisten (zij die meteen bij de eerste melding van "een rondvliegende vogel" in de auto zijn gesprongen) gelukkig teruggekeerd in de ToH, en dragen zij waarschijnlijk slechts de namen Ronald, Franske en Martin. Alle anderen zijn tussen enkele minuten en een uur te laat aangekomen en konden slechts de tak waarop deze vogel lange tijd rustig heeft gezeten aanschouwen. Vooral pijnlijk bleek de ongeveer half uur durende wandeling naar het Hoefijzermeer, waar vanuit tegengestelde richting slechts lachende gezichten kwamen aangewandeld die vol medelijden dan wel leedvermaak onze bedrukte gelaten gade sloegen.
Er resten ons nu twee dingen: uithuilen en keihard terugslaan.
Mochten mensen het verhaal van hun dip kwijt willen, reageer dan gerust (hieronder). Wellicht helpt het in het verwerkingsproces...

3 opmerkingen:

 1. Lotgenoten,

  Dank voor het creëren van een platform voor de dippers van deze 'Cosmic Mind Dipper'. The day after voel ik me leeg. Met grote jaloezie zijn die geweldige foto's te aanschouwen op de bekende website's die vooral pijn doen. En dan die succes verhalen van Maxen en co...Gatverdamme. Waarom bleef ie niet net even langer? Een uurtje langer was voldoende geweest!

  Er zit maar één ding op voor de ToH: keihard terugslaan! Nu moeten wij iets vinden wat alleen haalbaar is voor de ToH. Ik noem een Kleine Regenwulp in de Breebaart, een Roodkeelnachtegaal op Schier een uur voor de laatste boot of desnoods een Reuzenzwartkopmeeuw in de Eemshaven die we naar een uur 'wegpesten'. We laten ons niet kennen!

  Marnix

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het doet ook 2 dagen later nog steeds pijn. Het is bijna onmogelijk om te ontsnappen aan alle succesverhalen en prachtplaten van die vervelende Katwijkers enzo..
  De ene bijeneter doet me de waarneming van die andere veel zeldzamere bijeneter de das om; en dat op slechts een kleine 10 minuten na.
  Was ik maar...
  Als.... dan...
  Had ik maar...

  Vincent..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heren,

  Ik kwam jullie alledrie tegen (terwijl ik zelf op de weg terug was) en ik moest heel erg mijn best doen om niet té enthousiast over te komen. Mijn opmerking: "Hij is al vaker weggevlogen, maar kwam steeds weer terug" was dan ook een poging jullie een hart onder de steken, en zeker niet als steek in de rug...! (al voelde het misschien wel zo)

  Maar goed, jullie slaan dit najaar ongetwijfeld keihard terug!

  groetjes,

  Gert

  BeantwoordenVerwijderen