woensdag 27 oktober 2010

Weekoverzicht: 19 - 25 oktober

Het moge duidelijk zijn. Wie leuke soorten wil ontdekken moet naar de Waddeneilanden. Ze zitten er, het is alleen maar een kwestie van ze vinden. Eenvoudiger opgeschreven dan gedaan, maar het blijkt dat het fenomeen ‘in het najaar met een groepje naar een eiland zeldzaamheden zoeken’ werkt. In de top van de ToH knallen de zeldzaamheden je om de oren. Lees en huiver:


Dinsdag 19 oktober werd een Vorkstaartmeeuw gezien vanaf de veerboot die op weg was naar naar Vlieland. Ook werd een vogel gezien vanaf Terschelling. Op Schiermonnikoog waren deze dag meerdere Ruigpootbuizerden te vinden en hier vlogen ook nog 10 Grauwe Pijlen langs. Bij Ganzedijk werd nog een Velduil gezien.

Woensdag 20 oktober vloog een Velduil langs Lauwersoog. Deze dag zat de wind in de goede hoek en werden op verschillende plekken langs de kust (Lauwersoog, Ameland, Terschelling en Schier) redelijke aantallen Grauwe Pijlen, Rosse Franjepoten en Jagers gezien.

Zes Witkopstaartmezen werden op donderdag 21 oktober waargenomen op Schiermonnikoog en een Vorkstaartmeeuw vloog op deze dag langs Ameland

Bijzonder was de ontdekking van een Vale Braamsluiper op vrijdag 22 oktober op Rottumeroog. Helaas konden van de vogel een paar slechte opnamen gemaakt worden. Het is bij de redactie niet bekend of er ook geluidsopnames gemaakt zijn. Op Oog was deze dag ook een Velduil aanwezig. Deze dag begon de opzienbarende reeks zeldzaamheden op Schiermonnikoog. Een echte knaller ontdekte Vivian Jacobs: Siberische Boompieper. De vogel liet zich met wat geduld goed bekijken. Op Vlieland werd in de Kroonpolder een Grote Pieper gezien.


Siberische Boompieper Schiermonnikoog. Foto Peter Lindenburg

De Grote Pieper van het Balloƫrveld was daar op zaterdag 23 oktober nog steeds te bewonderen. Een late Gierzwaluw vloog over de Paddepoel in Groningen. De Vale Braamsluiper liet zich nog steeds moeizaam bekijken op Rottumeroog en ook de nog steeds aanwezige Sibopi liet zich moeizaam bewonderen. Op Vlieland werd een Taigaboomkruiper gezien.

Zondag 24 oktober was een leuke dag met een aantal leuke soorten. We beginnen met een Velduil op Ameland bij Hollum en ook bij Holwerd en Oterdum werden een exemplaren gezien. Een Rode Wouw werd gezien bij het Bargerveen en een IJsduiker vloog langs de telpost op de Eemshaven. Een provinciale knaller was de Rosse Franjepoot die ontdekt werd in het Friesche Veen, Paterswoldermeer. Een bijzonder goede Drente soort! Langs de pier van Holwerd vloog een Vorkstaartmeeuw en een Jan van Gent zat in het weiland voor de SBB schuur bij het Nieuwe Robbegat in het Lauwersmeer. Langs Lauwersoog vlogen maar liefst 14 Rosse Franjepoten. Een Kraanvogel werd gezien bij Rottevalle. De Vale Braamsluiper was nog steeds te vinden op Rottumeroog. Vijf Witkopstaartmezen werden gezien op Schier en hier werd op de plek van de niet meer aanwezige Siberische Boompieper een verzwakte Kleine Alk gevonden. Wat ook werd gevonden was een Woestijntapuit. Deze vogel zat langs de Waddendijk op Schiermonnikoog. Ook op dit eiland werd een Taigaboomkruiper gezien bij Kleine Zwitserland. Meer dan leuk was de Waterspreeuw die kort ter plaatse werd gezien bij de ijsbaan bij Hoorn op het eiland Terschelling. Deze vogel vloog daarna hoog weg in zuidelijke richting en zal nu ergens in Friesland te vinden zijn. Langs Terschelling vloog op deze dag nog een Stormvogeltje. Op dit eiland werd deze dag een groep van maar liefst 215 Pestvogels gezien…


Waterspreeuw Terschelling. Foto Arie Ouwerkerk

Maandag 25 oktober werd nog steeds een Velduil Ameland op Ameland gezien. Een Europese Kanarie werd kort gezien bij Kardingebult, Groningen. Uit het niets doken de 193 Kleine Alken op die langs Lauwersoog vlogen (met een groep van maar liefst 45 vogels). Ze kwamen uit het niets en verdwenen in het niets… Op Vlieland werd in de Kroonpolder een Grote Pieper gezien. Knallen was het op Schiermonnikoog: Bosgors, Taigaboomkruiper, Zwarte Zeekoet, Woestijntapuit en een Blauwstaart werden daar op deze dag gezien. Een heerlijk lijstje en dat is dan nog een understatement !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten