woensdag 20 oktober 2010

Weekoverzicht: 12 - 18 oktober

De afgelopen week was er eentje met voor een ieder wat. Regen, wind, zon en windstiltes wisselden elkaar met een zekere onregelmatigheid af. Qua vogels was het leuk, echte klappers bleven uit maar dat mocht de pret bij velen niet drukken. DT3 bracht wederom veel vogelaars naar Vlieland, vooral de fanatiekere vogelaars, die van ’s morgens vroeg tot het einde van de dag alle vogels op het eiland proberen te determineren. Het kan dan niet anders dat er dan leuke dingen worden gevonden en zo ging het ook. Maar niet alleen op Vlieland was het gezellig en goed vertoeven. Ook in de rest van ons werkgebied was het niet slecht. Met gepaste trots presenteren wij daarom dit weekoverzicht, gezien het soortenspectrum en de aantallen vogels is het duidelijk dat de ToH zijn naam weer eer aan doet!

(Om het overzicht niet te lang te maken en mede daardoor het risico te lopen dat het saai en eentonig gaat worden, vermelden we niet de meer 'normalere' soorten als bijvoorbeeld Roodhalsganzen, Sneeuwganzen, Witbuik- en Zwarte Rotganzen, Beflijsters, Strandleeuweriken, Sneeuwgorzen en IJsgorzen)

Op dinsdag 12 oktober vloog een Rode Wouw over Zweelo. Op Kornwerderzand werd een Kleine Vliegenvanger gevangen en van een ring voorzien. Later deze dag was de vogel daar nog steeds te bewonderen. Een Velduil vloog bij de Zoutekwel vanuit de Waddenzee het Lauwersmeer in. Een Pestvogel vloog over Nes in de gemeente Dongeradeel en op Vlieland waren drie Bladkoningen te vinden.

De Rode Wouw van Zweelo was daar op woensdag 13 oktober nog steeds aanwezig. Twee exemplaren vlogen deze dag over Leeuwarden. Een Velduil werd gezien op Vlieland en daar werd, op de ringbaan, een Pallas Boszanger gevangen. Op het Eemshaven-terrein was een Bladkoning aanwezig, tevens werd hier een opvliegende Grote Pieper gezien. Op Vlieland werden, naast drie Bladkoningen, meer dan 50 Grote Barmsijzen gezien waaronder zeer witte exemplaren. Volgens kenners zou dit kunnen duiden op een oostelijke herkomst.

Blako, Vlieland. Foto Kees de Vries
 
Lichte Grote Barmsijs, Vlieland. Foto Kees de Vries

Langs het eiland Schiermonnikoog vlogen op donderdag 14 oktober een Kleine Alk en een Grauwe Pijl. Op het eiland Vlieland werden in totaal twee Bladkoningen gezien. Een Roodkeelpieper vloog op hetzelfde eiland over de Oude Kooi. Leuk waren de zes Witkopstaartmezen die werden gevangen op de ringbaan van Schiermonnikoog. Bij deze Witkoppen zou het niet blijven, maar daarover later meer. Op Ameland was een Kleine Vliegenvanger aanwezig bij de ingang van de SBB camping.


Pestvogel, Vlieland. Foto's Thomas van der Es
Vrijdag 15 oktober stond in veel agenda’s genoteerd als de startdag van Deception Tour nr. 3. De verwachtingen waren hoog gespannen, zeker na de twee voortgaande DT’s. Echte super-klappers werden niet gevonden maar toch was het onderhoudend met ‘voor elk wat wils’. Vanaf de boot naar Vlieland werden een Middelste Jager en een Vorkstaartmeeuw gezien. Langs het Strandhotel vlogen twee Kleine Alken en twee Noordse Stormvogels en ook keilde hier een Grauwe Pijl langs. Een Velduil liet zich mooi bekijken in de noord-oost hoek. Een Dwerggors was te vinden bij Lange Paal en hier was ook een Bladkoning te bewonderen. Een groep van 11 Pestvogels vloog in het dorp Vlieland rond. In dit dorp waren ook drie Blako’s te vinden. Een mogelijke Poelsnip vloog bij het Vuurboetsduin op en was niet meer terug te vinden. Vanaf een paar eilanden verder naar het oosten, Schiermonnikoog dus, werd over zee gekeken met leuke resultaten. Meerdere Kleine Alken, een Papegaaiduiker en een Middelste Jager werden hier gezien. Ook vloog hier een Witbuikrotgans langs. Op Terschelling werd nog een Pestvogel gezien. Op de vast wal van de ToH werden ook leuke dingen gezien, bij Lemmer zat bijvoorbeeld een Zwarte Ooievaar, in het Robbenoordbos in het Lauwersmeer was een Blako aanwezig en een Siberische Tjiftjaf (geluid opgenomen) werd gezien in het westelijke deel van de Eemshaven.
Blako, Vlieland. Foto's Jaap Denee
De tweede dag van DT3 (zaterdag 16 oktober) bracht veel wind. Deze wind zat echter in de verkeerde hoek en het bekende ‘zeerukken’ leverde naast een Zwarte Zeekoet niet veel bijzonders op. Op het eiland (Vlieland dus) waren twee Velduilen te vinden en ook werden meerdere Ruigpootbuizerds gezien. In totaal werden zes Blako’s gezien. In de Kroonspolder werd een Sperwergrasmus gezien, vliegend van de ene struik naar de andere. Groepen Grote Barmsijzen (met van die leuke lichte vogels ertussen) waren ook nog steeds her en der op het eiland te vinden. Een Taigaboomkruiper werd gezien in de Nieuwe Kooi. Bijzonder lief, aaibaar, zoet, mooi, schattig, aandoenlijk en ga- zo-maar-door waren de zeven Witkopstaartmezen die de hele dag te vinden waren in een stel berken in de omgeving van Lange Paal. Minimaal twee Pestvogels vlogen rond in het dorp en de wijde omgeving daarvan. Vanaf de boot die onderweg was naar DT3 werd een man IJseend gezien. In het Friese deel van de ToH (en daarvan dan weer de vast wal) werden ongeveer vier Ruigpootbuizerden gezien. Op het Kornwerderzand werd een Pestvogel gezien en ik geloof dat dit het zo’n beetje was voor deze dag.

Taigaboomkruiper, Vlieland. Foto Marijn van Oss
De laatste dag (zondag 17 oktober) begon voor velen als een mooie droom: heerlijk windstil weer, zon en opvallend helder. Voor de eerste kop koffie hadden veel deelnemers aan het DT3 weekend de eerste Blako van de dag al binnen. Op Stortemelk waren maar liefst acht Witkopstaartmezen te vinden en in de Kroonpolder nog eens acht. Een Roodkeelpieper vloog over de Oude Kooi en er werden twee Taigaboomkruipers gezien. Vier of vijf Pallas Boszangers lieten zich meer of minder eenvoudig bekijken en minimaal zes Blako’s werden gezien. Pestvogels lieten zich ook weer fraai bekijken, minstens twee vogels werden gezien. Drie Velduilen vlogen het eiland op vanaf de Noordzee en in de Kroonpolders was ook een vogel te vinden. Op de zee voor Vlieland dobberde een IJsduiker. Op Terschelling waren vier Pestvogels aanwezig en ook vloog hier een Ruigpootbuizerd rond. Op Schier was een Bladkoning aanwezig en vloog een Pestvogel over de Berkenplas. Een Taigaboomkruiper was aanwezig in de jachthaven van Lauwersoog en hier vloog over de grote haven een Kuifleeuwerik. In de Emmapolder werd een Velduil gezien en hier waren meer dan 100 IJsgorzen aanwezig. Bij het BaloĆ«rveld werden twee Grote Piepers gezien. Bij Franeker hing een Taigboomkruiper in de netten.


Witkopstaartmees, Vlieland. Foto's Marijn van Oss
The day after DT3 (maandag 18 oktober dus) verbleef nog steeds een Pestvogel op Vlieland terwijl op Terschelling in totaal 13 vogels werden gezien. Op Ameland werd bij Hollum een Rosse Franjepoot gezien. Een Bladkoning was druk aan het roepen op het Mirnsumer Klif. Bij het Baloƫrveld werd weer (of nog) een Grote Pieper gezien. Einde.

1 opmerking:

  1. Hoi Martijn,
    Als je wat foto's van DT3 wil (Ransuil van Vlieland), 2 Middelste jagers, Vorkstaartmeeuw, enz (alles op mijn blog http://jameslidster.web-log.nl/) Meestal shit foto's maar wel bewijs plaatjes!
    Groet
    James

    BeantwoordenVerwijderen