donderdag 13 januari 2011

Overzicht 1-12 januari 2010

Door omstandigheden die enen onbenullig als oninteressant zijn, is het weekoverzicht er vorige week bij ingeschoten, maar dat wordt bij deze volop rechtgezet. Ik wil overigens beginnen met te verwijzen naar http://www.vogeldag.nl/, want daar staan inmiddels alle prijzen voor de Vogeldag 2011 genoemd. Deze liegen er weer niet om, dus schrijf je in via deze site of op http://www.lauwersmeer.com/, dan Birding Club en Vogeldag 2011.

Op nieuwjaarsdag begint traditioneel het nieuwe jaarlijstje weer, en ondanks het brakke hoofd trekken veel vogelaars er toch even op uit op de eerste soorten binnen te sprokkelen. Leuke "aftrappers" waren de immer aanwezige Mibo van Oosterhesselen, een breed scala aan leuke ganzen en andere wintervogels en 4 Pontische en een Geelpootmeeuw bij Oudehaske. 2 januari leverde een adulte en drie onvolwassen  Pontische en een adulte Geelpootmeeuw bij Oudehaske, de Mibo bij Ter Apel, 2 Raven en een adulte Zeearend bij Lheebroek, een onvolwassen Zeearend bij Holwerd en de eerste Roodhalsganzen sinds lange tijd bij zowel Friesland Buitendijks (2) als op Ameland op.

Pontische Meeuw (adult), Oudehaske, 2 januari 2011
3 januari was goed voor een Dwerggans bij Lheebroek, terwijl er dinsdag de 4e een Sneeuwgans gemeld werd bij Sneek, die de dag erna miraculeus veranderd was in een (helaas) geringde Ross'Gans. Verder werd er op deze woensdag nog een adulte Zeearend tussen de vele Ruigpootbuizerds gevonden op de Dollardkwelder (is er ooit eerder zo'n goede winter geweest voor Ruigpootbuizerds in Nederland??).
Donderdag 6 januari bracht slechts een Raaf bij Bakkeveen, en op 7 januari werd er een Roodhalsgans bij Lheebroek (plekje!) en een Taigaboomkruiper uit het Zomerhuisbos gemeld. Zaterdag 8 januari werd opgesierd door 2 Zeearenden over Terborg en tevens een exemplaar bij Sellingen, Norg, Exloo en Dwingelderveld (waar komen die ineens met z'n allen vandaan?), en verder bereikten ons meldingen van de bekende Kortsnavelboomkruiper bij Ter Apel, een Raaf op het Dwingelderveld, niet minder dan 1200 Fraters boven de Dollardkwelders en een IJseend op het Wad ter hoogte van Breezanddijk. Leuk (vind ik in ieder geval, maar misschien ben ik niet geheel objectief...) was ook de waarneming van een in Lithouwen geringde 3e kalenderjaars Pontische Meeuw bij Oudehaske, die in november van 2010 ook werd gefotografeerd in Zweden.

Pontische Meeuw 3KJ, Oudehaske, 8 januari 2011. Zie ook http://martijnbot.fotopic.net/
Op zondag 9 januari werd de Russische Kauw wederom gezien bij Wierum, was Terschelling productief met een IJseend en een Kleine Burgemeester, was er een juveniele Roodhalsgans kort aanwezig bij Paessens-buitendijks, zat er een Raaf bij de Kale Duinen maar ging de ereprijs "Vogel van de Dag" naar de net buiten de haven fouragerende 2e kj Rosse Franjepoot, een hele leuke voor januari (en ├╝berhaupt, zoals Peter tegenwoordig zou zeggen!).

Russische Kauw, Wierum, 9 januari 2011 9Rommert Cazemier)
Op maandag 10 januari werden er Velduilen gezien bij zowel Grou (6) als bij Akkrum en waren er Raven op het Dwingelder- en Hijkerveld. Het enige noemenswaardige voor dinsdag de 11e januari was een Velduil op het Ketliker Skar bij Heerenveen.
Rosse Franjepoot, Lauwersoog-wad, 9 januari 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten