donderdag 7 april 2011

Weekoverzicht 31 maart - 6 april

Hiep hoi. Meer is er niet te zeggen. De ToH haalde opnieuw goed uit en legt de lat voor dit voorjaar voor de rest van ons landje direct op een hoog niveau. Grijze Gors. Alsof het niks is. Gewoon op een zondagochtend langs de weg fouragerend op een Waddeneiland. Niet twitchbaar en daarmee blijft deze waarneming een beetje frustrerend. Maar ach, er zijn belangrijkere dingen in het leven. Zoals de fles wijn die door 1 van onze bestuursleden in de wacht werd gesleept. Deskundigheid en bravoure werden gecombineerd en de voorspelling dat het tweede geval van Grijze Gors niet lang op zich zou laten wachten kwam (natuurlijk) uit! Jammer dat de fles niet op de ToH vogeldag bij ons bestuurslid afgeleverd gaat worden. Maar ach, die dag zal deze persoon toch naar de ToH moeten voor de twitch van de dan ontdekte Megamindf*cker… Kan die fles direct in de kofferbak mee ;-)

Genoeg hierover, eindelijk weer weekoverzichten en dan ook nog met goede vulling! Geniet ervan en tot ergens in het veld!

Donderdag 31 maart
Een wat rustige dag om dit overzicht mee te beginnen. Het enige echt noemenswaardige was de Ruigpootbuizerd die bij Lemmer werd gezien.

Vrijdag 1 april
Tja, wat moet je met een melding van de STEPPEKIEVIT op een geheime plek op de eerste van de vierde? Niet geloven of kan het toch waar zijn? Een dag later werd alles duidelijk na een gesprek met een boer en nee, het was geen (flauwe) grap, de vogel zat deze dag echt bij Westergeest (en dat blijkbaar vanaf dinsdag 29 maart). Een Visarend werd gezien bij Eibersburen-Sappentil. Drie Ruigpootbuizerden zaten bij de ruige velden bij Anjum. En wat mij betreft mogen de zes Roodhalsfuten van Diependal niet ontbreken in dit overzicht.

Zaterdag 2 april
Ruigpootbuizerden werden gezien bij Westhoek (2 vogels), Sexbierrum, Anjum (2 vogels),in het Lauwersmeergebied en het Fochteloërveen. Deze dag was een goede voor Rode Wouwen, er werden in totaal op deze dag 20 vogels gezien (met misschien een enkele dubbeltelling daargelaten). Maar liefst vier vogels werden gezien op telpost Noordkaap in de Emmapolder en drie op de telpost bij de Kustweg in het Lauwersmeer. Een Visarend was aanwezig in de Jan Durkspolder bij Oudega en een Purperreiger verbleef ook hier. Een Buidelmees was te vinden in het Hondhalstermeer. Ook terug van weggeweest: Grauwe Klauwier, de eerste vogel zat bij Grolloo. Een IJsduiker verbleef nog steeds langs de Afsluitdijk.

Rode Wouw, 2 april telpost Kustweg Lauwersmeer. Fotot Martijn Bot

Zondag 3 april
Laten we direct maar beginnen met de Klapper van de Week: GRIJZE GORS op Schiermonnikoog. De tweede voor Nederland (en de ToH!) en de eerste voor Friesland. Helaas (te) laat doorgegeven en de 4e april niet terug te vinden. Tja…. En wat moet je dan verder nog schrijven, er werden nog een handjevol Ruigpootbuizerden gezien, nog een zwikje Rode Wouwen, Kraanvogels en Reuzensterns… ‘Maar’ denk ik dan, ‘wat maakt dat dan nog uit?’


Maandag 4 april
Back to basic. Een dertigtal dappere vogelaars maakten de overtocht naar Schier. Op zoek naar geluk en eeuwige roem. Respect was het enige wat ze kregen… Op het Westerstrand van Schier waren maar liefst 9 Strandplevieren te bewonderen. Een Rode Wouw vloog over Norg en Hoogeveen en een Buidelmees over de sluizen bij Lauwersoog. Een Visarend verbleef op de Leijen bij Oostermeer. Ook nog steeds zijn her en der Ruigpootbuizerden te vinden.


Dinsdag 5 april
Weinig bijzonders, Ruigpootbuizerden (her en der) en een Rode Wouw (Dwingelerveld).


Woensdag 6 april
Twee Ruigpootbuizerden (samen met 18 Buizerden!) werden gezien op de Ruige Velden bij Anjum. Ook op andere plekken worden nog steeds Ruigpoten gezien. Dat ze de ToH langzaam aan het verlaten zijn wordt geïllustreerd door een overtrekkende vogel in de Eemshaven. Op drie plekken werden Rode Wouwen gezien. Een Visarend was aanwezig in het Ottema-Wiersmareservaat. De Middelste Bonte Spechten van Ter Apel hebben ook het voorjaar in het hoofd, een korte copulatie werd prachtig waargenomen…

En met dit beeld voor de ogen sluiten we dit weekoverzicht af. Het blijft spannend; wat zal de volgende klapper worden??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten