woensdag 30 maart 2011

Weekoverzicht 23-30 maart

Zo excuseren we ons nog vanwege onze slaapstand, en nog geen week later zijn we klaarwakker, een Steppekievit rijker en schijnen de eerste Steppekiekendieven al weer in het land rond te vliegen. Kortom, het kan weer beginnen. Voor zaterdag worden een stevige zuidelijke stroming en hoge temperaturen verwacht, dus laten we nog even kort terugkijken voor het visier op volle kracht vooruit kan!
Op woensdag werd er weer een Raaf gezien op de Kale Duinen bij Appelscha, een plek waar de soort dit jaar weer goed te doen lijkt. Donderdag was een vreugdevolle dag, want voor het eerst sinds 1982 kon er weer met volle teugen worden genoten van een Steppekievit in de ToH, een exemplaar aanwezig in afwisselend de Keeg en de Anjummer Kolken. Hoewel de vogel vliegerig en soms wat uren uit beeld was, was er tot in elk geval dinsdag voor iedereen voldoende mogelijkheid om met de vogel in aanraking te komen. Het leverde de eerste en zeker niet de laatste gezellig drukke Ezumakeeg van 2011 op. Er vloog tevens een Rode Wouw over Stadskanaal.

Ezumakeeg, net na de terugvondst van de Steppekievit op zondag (M.Bot)
Op vrijdag vloog een Zeearend over Boxum en een Rode Wouw over de Eemshaven, terwijl de zaterdag weinig meer bracht dan het gebruikelijke winterspectrum, alsmede twee Kraanvogels op het Dwingelderveld.

Ruigpootbuizerds, Anjum, 27 maart (Roef Mulder)
Op zondag werden er opmerkelijk veel Ruigpootbuizerds geteld (bijvoorbeeld zeven vogels aan de Friese kant van het Lauwersmeer en 5 vogels bij de ruige velden bij Anjum), toch een van dé fenomenen van deze winter die bij zal blijven. Verder zat er een voor eind maart opmerkelijk grote groep van 30-40 Pestvogels op het Ter Horsterzand, werd er een Raaf gevonden op de Gasterse Duinen en zat er een IJsduiker op de Waddenzee nabij het Breezanddijk. Maandag leverde de eerste Reuzenstern van 2011 op in de Makkumerwaard, een evenaring van het vroegterecord van vorig jaar, en vloog een Rode Wouw over Boerakker. Op dinsdag vloog er een Rode Wouw over het Bargerveen en het Jaap Deensgat (waar ook twee roepende Porseleinhoenen zouden zijn waargenomen...), zaten er nog twee Pestvogels in Hoogeveen en werd er een Raaf gezien op het Dwingelderveld. En dan zijn we weer bij woensdag, een dag die goed was voor twee Rode Wouwen langs telpost Noordkaap en de eerste Beflijster in de Eemshaven.
Ik ben nu al benieuwd wat het volgende weekoverzicht gaat brengen.
Steppekievit, Ezumakeeg, 28 maart (Guido Meeuwissen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten